Nye muligheter ved bruksdyrkryssing

Økonomisk blir det endå meir å hente på bruksdyrkryssing frå nyttår. Men kva slags rase og sædtype skal du bruke?

Bildet er i stadig endring. Fra nyttår vil O og O+ gi samme kvalitetstilskudd på 8,20 kr. Mens R- og oppover gir 12,00 kr. Det vil også komme et tillegg for IMF (IntraMuskulærtFett). Prisen er uavklart, og piloten nå i høst vil avklare nivået på IMF. Fra 1. januar 2025 vil kravet til Norsk kjøttfe reduseres fra 75 prosent til 50 prosent kjøttfeandel. Det betyr at slaktedyr av ung okse med melkerase mor og godkjent kjøttfeokse som far vil gi kjøttfetillegg, (som er fra 1.0 – 4.00 kr), sjå tabellen under. Krav til far er 100 prosent rein rase kjøttfeokse av semin, stambokført eller ungdyrkåra, same som for angusavtalen. Krav til klasse er O eller bedre, fettgruppe fra 1 og et krav til vekt på 200 kg. Det vil åpnes for innmelding fra 1.januar 2025. Husk å tegne Norsk Kjøttfeavtale før den tid. Les hele artikkelen fra Buskap 8/2024 HER

Siste nytt

Tok et omfattende grep da kalvehelsa sviktet i nyfjøset

Bilde …

Sjuke kalver er arbeidskrevende og stjeler energi både fra kalv og bonde.

Geno-pod om krysningsstrategier

Bilde …

I denne episoden får du høre kjøttfe-entusiast Håkon Marius Kvæken dele verdifull innsikt om krysningsstrategier, avl og økonomisk gevinst.

Unge bønder med blikk for muligheter

Bilde …

Ung Bonde-vinnerne i 2024 droppet fjøsbygging da tilbudet om å bli med i samdrift dukket opp. Stølsdrifta fortsetter, og på hjemgården har de unge bøndene mange tanke rom hvordan drifta skal utvikles.

Levetid som egenskap i avlsarbeidet

Bilde …

Tine og Geno setter i en artikkelserie søkelys på levetid og livstidsproduksjon. I denne artikkelen vil avlsarbeidet som utføres på holdbarhet på NRF beskrives.

Celletallsmålinger gir kontroll på jurhelse

Bilde …

Tor Arne Eilertsen innrømmer han er over snittet interessert i jurhelse og var blant de aller første som tok i bruk OCC-måleren i 2008. Noe av årsaken til interessen er kanskje hans bakgrunn som veterinær.